Springen

Je voelt je als een vogel in de lucht. Afzetten en hup... hoog, steeds hoger zweven. Wentelen, draaien, schroeven. Zo zweef je door de lucht. Neerkomen op de verende mat en hup... weer hoog! Een salto, gestrekt of gehurkt vlieg je door de lucht. Heerlijk steeds hoger en hoger zweven. Dat is springen!

Oefenen

Het springen ziet er prachtig uit, maar het kost wel moeite en tijd om het voor elkaar te krijgen. Om hoge, maar vooral mooie sprongen en salto's te maken, moet je al je spieren perfect kunnen beheersen. En dat lukt alleen door te oefenen, véél te trainen. Al springende leer je je spieren te beheersen en te coördineren. Je verfijnt je gevoel voor evenwicht, ruimte, tempo en ritme. Op de springgroepen bij Exalto Sport leer je basistechnieken als hurk- en spreidsprongen over de kast, handstandoverslag over het springtoestel. Bij deze oefeningen leer je juist gebruik te maken van de afzet op de minitramp of springplank, je leert een goede armtechniek, de juiste houding en je leert om fraaie landingen te maken. Kun je deze perfect uitvoeren, dan kun je meer ingewikkelde salto's met schroeven gaan proberen.

Categorieën

Bij Exalto Sport kun je springen op recreatief niveau en wedstrijdniveau. Iedereen die begint met springen start in de springgroep op recreatief niveau waar je de basistechnieken van het springen krijgt aangeleerd. Als je over voldoende capaciteiten beschikt en je zo'n plezier in het springen hebt gekregen dat je je met anderen wilt vergelijken kun je uitgenodigd worden om op wedstrijdniveau te komen trainen. Je doet dan ook mee aan wedstrijden. Springen is voor zowel jongens als meisjes en niet alleen fantastisch om te doen, maar ook schitterend om naar te kijken!

De trampoline

De trampoline is een nylon mat met gevlochten banden. De mat hangt met stalen veren in een metalen frame. De randen zijn afgedekt met beschermkussens. Trampoline-springen kan hoog, heel hoog gaan. De sportzaal waar in wordt getraind moet dan ook minstens 8 meter hoog zijn. Tijdens de springlessen bij Exalto Sport leer je op een veilige manier spectaculaire sprongen als salto's en schroeven te maken op een dergelijke trampoline.

Airtumbling

In Lunteren heeft Exalto Sport de beschikking over een airtumblingbaan. Een airtumblingbaan is een lange met luchtgevulde verende baan waarop acrobatisch gesprongen kan worden. Koprollen, handstanden, radslagen, arabieren, overslagen, flik/flakken en salto's, zowel voorover, achterover en zijwaarts. Al deze elementen worden op de airtumbling getraind. Grappig is, dat deze onderdelen zowel los van elkaar als achter elkaar gesprongen kunnen worden. Je kunt de onderdelen dus aan elkaar plakken en je kunt ze zowel alleen maar ook met meerdere turn(st)ers tegelijk, bijvoorbeeld naast elkaar, springen.